Wijkpraktijk Huisartsen Crooswijk

Rotterdam,  17/0/2018
David Oei, huisarts

Meningokokkenvaccinatie (=Meningokokkeninenting)

Veel mensen zijn ongerust over de meningokokkenziekte die zo in het nieuws is. Op internet vind je allerlei verhalen en informatie die soms moeilijk te begrijpen is. Veel mensen bellen daarom met de praktijk of komen langs op spreekuur ervoor. Ik wil graag kort uitleggen waar het om gaat en wat u ermee aan moet:

Waar gaat het om?

Het gaat om een ziekte die wordt veroorzaakt  door een meningokok. Dat is een bacteriesoort die verschillende types kent. De bekendste types zijn type A, B, C, W en Y. Het gebeurt gelukkig niet vaak dat iemand ziek wordt van deze bacterie. In onze praktijk hebben we het maar 4-5 keer in de afgelopen 15 jaar meegemaakt. Maar als het gebeurt, is het vaak heel ernstig. Mensen kunnen een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen en er aan dood gaan.

Is er iets aan te doen, als je het hebt?

Als huisarts zie je dit niet vaak, maar je denkt er wel steeds aan als je een zieke patiënt ziet. Toch wordt het niet altijd meteen herkend. Zodra je denkt dat iemand dit heeft, stuur je die meteen naar het ziekenhuis. Meestal valt het dan mee, maar zo nu en dan is het toch een meningokokkenziekte. De behandeling bestaat vooral uit antibiotica. Maar soms loopt het toch verkeerd af, want het kan heel snel gaan.

Kan je ervoor gevaccineerd worden? 

Ja, je kan gevaccineerd worden voor de meningokok. Daarmee ben je redelijk goed beschermd tegen het krijgen van het type waarvoor je bent gevaccineerd. De vaccinatie blijft waarschijnlijk 3 tot 5 jaar werken. Omdat sommige types meningokokken de laatste jaren steeds vaker voorkomen is in Nederland een vaccinatie gestart. Onder vaccinatieschema staat meer over wie er worden gevaccineerd en waarom.

Vaccinatieschema

Bij een vaccinatie moet je altijd denken aan 3 dingen: de voordelen, de nadelen en de kosten. Het vaccin is niet makkelijk te krijgen, er is te weinig van. Nederland is een heel verstandig land, en er is eerst gekozen voor het vaccineren van een heel speciale groep kinderen:

  1. Alle kinderen die 14 maanden worden, krijgen bij de vaccinatie meteen het vaccin tegen meningokokken type A, C, W en Y
  2. Vanaf oktober 2018 worden alle kinderen die zijn geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 gevaccineerd
  3. vanaf 2019 worden alle kinderen die zijn geboren tussen 1 januari 2001 en mei 2004 gevaccineerd

De jongste kinderen worden ingeënt omdat ze makkelijker ernstig ziek kunnen worden. De oudere kinderen worden vooral ingeënt omdat zij de grootste kans hebben de ziekte te verspreiden.

Advies

Ik wil iedereen aanraden om af te wachten, zodat de vaccinatiecampagne normaal kan gebeuren. Als er weer voldoende vaccins zijn, kan iedereen die dat nodig vindt zich laten vaccineren.

U wil toch een vaccinatie?

Neem eerst contact op met de GGD, zij hebben speciale spreekuren hiervoor:
https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/meningokokken/

De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, bij de GGD kost het € 104 per persoon.

Als u zich bij onze praktijk wilt laten vaccineren, zult u van ons een recept krijgen. U moet dan zelf proberen het vaccin ergens te vinden. Apotheek Benu Crooswijk zegt op dit moment geen vaccins te kunnen leveren.

De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, de kosten bij ons zijn:

€ 14,10 voor het recept
€ 28,19 voor een consult en het vaccineren
De kosten van het vaccin zijn volgens de apotheek ongeveer € 60,70

NB het vaccin is erg moeilijk verkrijgbaar!


Uitgebreide informatie kunt u vinden op:

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Meningokokken_ACWY_vaccinatie