×

In de vakantieperiode van 22 april t/m 3 mei zijn er geen online-afspraken beschikbaar.

Wijkpraktijk Huisartsen Crooswijk

Rotterdam,  29/03/2019
David Oei, huisarts

Meningokokkenvaccinatie (=Meningokokkeninenting)

Veel mensen zijn ongerust over de meningokokkenziekte die zo in het nieuws is. Op internet vind je allerlei verhalen en informatie die soms moeilijk te begrijpen is. Veel mensen bellen daarom met de praktijk of komen langs op spreekuur ervoor. Ik wil graag kort uitleggen waar het om gaat en wat u ermee aan moet:

Waar gaat het om?

Het gaat om een ziekte die wordt veroorzaakt  door een meningokok. Dat is een bacteriesoort die verschillende types kent. De bekendste types zijn type A, B, C, W en Y. Het gebeurt gelukkig niet vaak dat iemand ziek wordt van deze bacterie. In onze praktijk hebben we het maar 2-3 keer in de afgelopen 15 jaar meegemaakt. Maar als het gebeurt, is het vaak heel ernstig. Mensen kunnen een hersenvliesontsteking krijgen of een infectie van het bloed en er zelfs aan dood gaan.

Is er iets aan te doen, als je het hebt?

Als huisarts zie je dit niet vaak, maar je denkt er wel steeds aan als je een zieke patiënt ziet. Toch wordt het niet altijd meteen herkend. Zodra je als huisarts denkt dat iemand dit heeft, stuur je die meteen naar het ziekenhuis. Meestal valt het dan mee, maar zo nu en dan is het toch een meningokokkenziekte. De behandeling bestaat vooral uit antibiotica. Soms loopt het toch verkeerd af, want het kan heel snel gaan.

Kan je ervoor gevaccineerd worden? 

Ja, je kan gevaccineerd worden voor de meningokok. Daarmee ben je redelijk goed beschermd tegen het krijgen van het type waarvoor je bent gevaccineerd. De vaccinatie blijft waarschijnlijk 3 tot 5 jaar werken. Omdat sommige types meningokokken de laatste jaren steeds vaker voorkomen is in Nederland een vaccinatie gestart. Onder vaccinatieschema staat meer over wie er worden gevaccineerd en waarom.

Vaccinatieschema

Bij een vaccinatie moet je altijd denken aan 3 dingen: de voordelen, de nadelen en de kosten. Het vaccin is niet makkelijk te krijgen, er is te weinig van. Nederland is een heel verstandig land, en er is eerst gekozen voor het vaccineren van een heel speciale groep kinderen:

  1. Alle kinderen die 14 maanden worden, krijgen bij de vaccinatie meteen het vaccin tegen meningokokken type A, C, W en Y
  2. Vanaf oktober 2018 worden alle kinderen die zijn geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 gevaccineerd
  3. vanaf 2019 worden alle kinderen die zijn geboren tussen 1 januari 2001 en mei 2004 gevaccineerd

De jongste kinderen worden ingeënt omdat ze makkelijker ernstig ziek kunnen worden. De oudere kinderen worden vooral ingeënt omdat zij de grootste kans hebben de ziekte te verspreiden.

Advies

Het is niet nodig om buiten het programma om te laten vaccineren, behalve vanwege een medische reden (de specialist geeft dan meestal een advies daarover) of een reis naar een gebied waar het veel voorkomt.

U wil toch een vaccinatie?

Het vaccinatieprogramma wordt uitgevoerd door de GGD. Zij hebben beperkt ruimte voor vaccinaties buiten het programma om, kijk hiervoor op:
https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/meningokokken/

De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, bij de GGD kost het € 104 per persoon, inclusief het vaccin.

U kunt voor een vaccinatie buiten het vaccinatieprogramma om ook terecht bij de Travel Clinic:
https://www.travelclinic.com/

U kunt dan een afspraak maken voor een consult en de vaccinatie. De kosten hiervoor vallen niet onder de basisverzekering, misschien wel onder een aanvullende verzekering.

Wij bieden geen consulten of vaccinaties voor deze ziekte aan als er geen dringende medische reden voor is.


Uitgebreide informatie kunt u vinden op:

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Meningokokken_ACWY_vaccinatie

Contact
 
Paradijslaan 48
3034 SN ROTTERDAM
010-4045511
Overdag 010-4045511 (optie 1)
Avond/nacht/weekend 010-4669573
010-4123171